Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa on Heli Kauppinen.

Kesäkuun kokouksen asialista tiedettiin jo ennalta mittavaksi, ja onneksi kokous aloitettiinkin tällä kertaa keskipäivällä, jotta se ei venyisi yöhön asti. Lähes kahdeksantuntisen kokouksen sisällön tiivistäminen blogiin on melkoisen haastava tehtävä, joten jos haluat päästä kunnolla tunnelmaan, suosittelen, että laitat pyörimään YouTube-tallenteen! (voit katsoa sen täältä) Jos taas haluat tutkia esityslistaa tarkemmin, se löytyy täältä.

Joukkueemme kokoonpanossa tällä kertaa olivat Nina Jussi-Pekka, Heli Kauppinen, Juuso Lahikainen, Veli Liikanen (kapteeni), Jukka Saikkonen ja Mikko Siitonen.  

Kokouksen alussa onniteltiin valtuuston puheenjohtaja Seija Kuikkaa merkkipäivän johdosta ja kiitettiin samalla ekasta puheenjohtajavuodesta. Tässä on muuten puheenjohtaja, joka huolehtii taukoliikunnasta: esimerkiksi jos salin esitystekniikka kenkkuilee, hän komentaa meidät korjausten ajaksi nousemaan tuoleista, voimistelemaan ja jaloittelemaan. Kiitos siitä, tulee nimittäin tarpeeseen näissä kokouksissa!

Hallintosääntö yms.

Alussa käsiteltiin erilaisia rutiiniluonteisia asioita, esimerkiksi hyväksyttiin ensi syksyn kokousaikataulut. Veroprosentti käsitellään taas jo marraskuussa ja budjetti vasta joulukuussa, mikä on tavallaan hieman nurinkurista. Muutamat tänään listalla olleet nimitysasiat siirtyivät seuraavaan kokoukseen eli elokuulle. Mikkelin Tyttölyseon senioreiden rahasto päätettiin perustaa kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Mikkelin lukio ja Ristiinan lukio päätettiin yhdistää hallinnollisesti vuoden 2019 alussa. Tätä valmistelemaan perustetaan laaja-alainen työryhmä, jonka tulee selvittää lukioiden kehittämistä ja työnjakoa tämän vuoden loppuun mennessä. Lukiolla tulee olemaan kaksi toimipistettä (keskusta ja Ristiina) ja sitä johtavat rehtori ja apulaisrehtori.

Uusi, vain hieman muutettu hallintosääntö hyväksyttiin. Pääosin muutokset tähtäsivät päätöksenteon selkiyttämiseen. Nuorisovaltuuston edustajan kokouspalkkio nostettiin 34 eurosta 68 euroon, hyvä juttu!  

Hallintosäännön käsittelyn yhteydessä SDP jätti toimenpidealoitteen (entiseltä nimeltään ponsi), että kaupungin tulee selvittää mahdollisuutta muuttaa hallintosääntöä siten, että vaikuttamistoimielinten eli nuorisovaltuuston, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston tekemät aloitteet tuodaan vuosittain valtuuston käsiteltäväksi ja päätettäviksi. Valtuusto hyväksyi toimenpidealoitteen yksimielisesti.

Siilokorttelin tonttikaupat

Sitten tehtiin suorastaan”historiallinen” päätös asiasta, jota on väännelty ja käännelty jo useammalla valtuustokaudella: Päätettiin myydä nk. siilokorttelin tontit yhtiöille, jotka rakentavat paikalle asuinkerrostaloja. Ostajia ovat Jalon Rakentajat ja Saga Care Finland.

Tekninen johtaja Jouni Riihelä kertoi, että molempien kohteiden yhteinen parkkihalli vaikuttaa siten, että käytännössä molemmat kohteet tullaan rakentamaan yhtä aikaa. Rakentaminen pitää aloittaa kahden vuoden sisällä kauppojen tekemisestä. Päätös ei enää tänään tuntunut herättävän suuria tunteita tai tulisia puheenvuoroja: toki taidemuseo ja siilojen purkamiseen liittyvät teemat vielä vilahtelivat puheenvuoroissa.

Niin valtuutettujen kuin virkamiestenkin keskuudessa oli aistittavissa lähinnä helpottuneisuutta siitä, että asia saatiin viimein eteenpäin. Konkreettisesti tämä tulee ensimmäiseksi näkymään siinä, että viljasiilot häviävät Mikkelin kaupunkikuvasta.

Mikkelin Pesulalle myönnettiin lainantakaus, Tartu-hankkeeseen lisämääräraha,  ja talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen järjestämiseen eli käytännössä Saitan (Saimaan talous ja tieto Oy) palveluiden käyttöönottoprojektiin lisämääräraha.

Talousjohtaja Heikki Siira esitteli tämän vuoden talouden seurantaa – alkuvuoden toteumaa ja loppuvuoden ennustetta. Mitään isompia yllätyksiä ei ole tullut suhteessa budjettiin. Keskustelussa nousi eniten esille Essoten tilanne.

Kaupunkirakenneselvitys

Päivän, tai oikeastaan koko tämän kevätkauden, pääteema oli kaupunkirakenneselvitys. Kokouslistallamme oli nimenomaan selvityksessä esitettyjen linjausten hyväksyminen – yksityiskohdat käsitellään jokainen erikseen aikanaan sen mukaan, missä ja milloin niistä kuuluukin päättää. Eli esimerkiksi koulujen lakkauttamiset ja uusien rakentamiset tulevat vielä jokainen erikseen päättäviksi. Linjausten sisältöjä en käy tässä toistamaan, sillä siitä tulisi aivan liian pitkä teksti, ja niitä on mediassa jo puitu kattavasti, mutta suosittelen lämpimästi, että luet ryhmäpuheenvuoromme täältä.

Keskustelun alustuksista jäi mieleen muutamia yksityiskohtia. Työryhmän puheenjohtaja Markku Aholainen kertoi, että Mikkelin kantakaupungin alueella on peräti yli 900 omakotitaloa, joissa nuorin asukas on tällä hetkellä yli 70-vuotias. Odotettavissa on siis, että näihin muuttaa kymmenen vuoden sisällä uudet asukkaat – mahdollisesti lapsiperheitä. Tällaiset seikat vaikuttavat siihen, miten ennakoidaan varhaiskasvatus- ja koulupalveluiden järkevää sijoittumista.

Konsultti Eero Laesterä puolestaan kertoi, että jos on syntynyt ja kasvanut Mikkelissä, vasta 66-vuotiaana alkaa olla kaupungille taloudellisesti ”hyödyksi”.Tässä kohtaa voi huokaista helpotuksesta, kun on muuttanut Mikkeliin vasta 25-vuotiaana. 😉 Konsultti myös muistutti, että Mikkeli on investoinut jatkuvasti keskivertoa vähemmän per asukas ja silti velkaantunut koko ajan runsaasti. Jotainhan tässä siis on pakko tehdä. Niin ryhmäpuheenvuoroissa kuin muussakin keskustelussa todettiin, että kaikki pakettiin sisältyvät asiat eivät suinkaan ole helppoja eivätkä mukavia päätöksiä. Mutta näinkään ei voida jatkaa.

Keskustelu kaikkinensa venyi hyvin pitkäksi, sillä puolueiden ryhmäpuheenvuorojen lisäksi pidettiin 36 kappaletta noin kolmen minuutin puheenvuoroja ja päälle vielä viranhaltijoiden vastaukset heille esitettyihin kysymyksiin. Ehkä eniten keskustelua aiheutti vielä lentokentän kohtalo. Myös koulukuljetuksista kannettiin huolta, samoin siitä, miten uudet koulut saadaan pysymään hyvässä kunnossa – ovathan ne isoja investointeja.

Keskustelun aikana perussuomalaisten Jussi Marttinen esitti, että aluekouluratkaisu palautetaan uudelleenvalmisteluun. Esitys hävisi äänin 48-3.  Lopulta rakennepaketin linjaukset siis hyväksyttiin, mutta Marttinen ja Raimo Heinänen jättivät tästä eriävän mielipiteen.

Ryhmästämme Mikko Siitonen käytti puheenvuoron koskien valmisteluprosessia ja lapsivaikutusten arviointia– sen voit lukea täältä.

Näin ensimmäisen kauden valtuutettuna täytyy sanoa, että tämä selvitys on ollut tosi iso asia käsiteltäväksi ja käsitettäväksi, mutta kovasti ollaan valtuustoryhmässämme yhdessä tehty töitä sitä pohdittaessa ja mielestäni olemme tässä(kin) toimineet ryhmänä hyvin! Kiitokset siitä ”kollegoille”. On myös ollut opettavaista olla nyt sillä puolella, jota arvostellaan sosiaalisessa mediassa näistä päätöksistä – eikä tämä oppitunti varmasti ole vielä loppunut.

Ehkä edellisen kohdan väsyttämänä hyväksyimme keskusteluitta Vesiliikelaitoksen viime vuoden liikeylijäämätavoitteen alittumisen sekä Metsä-​Sairilan puhdistamoa koskevien investointimenojen ylityksen. Myöskään Moision sairaalan C-osan käytöstä luopuminen ei kirvoittanut varsinaista keskustelua itse aiheesta. Viranhaltijapuolelta kerrottiin, että alaskirjaus oli lähinnä tekninen merkintä, joka olisi voitu tehdä jo viime vuoden puolella

Tilinpäätösasiat

Tilinpäätökseen liittyvät asiat eli tarkastuslautakunnan arviointikertomus, tilinpäätös ja vastuuvapauden myöntäminen käsiteltiin yhtenä pakettina. Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajan roolissa olin jo plärännyt tilinpäätöstä koko kevään ajan varsin tarkkaan, niin, että paperiversio on aivan täynnä merkintöjä ja taitettuja kulmia. Tilinpäätös hyväksyttiin muutamalla teknisellä korjauksella muokattuna ja vastuuvapaus myönnettiin, mutta keskustelua toki käytiin vilkkaasti ja pitkään tässäkin kohdassa.

Ryhmäpuheenvuoromme voit lukea täältä.

Itse käytin lyhyen puheenvuoron koskien tarkastuslautakunnan työskentelyä sekä nostin esille sisäilmatyöryhmien kokoonpanon. Voit lukea sen täältä.

Vielä samaan pakettiin kuuluu oikeastaan myös henkilöstöraportti, joka merkittiin tiedoksi. Jälleen keskusteltiin mm. hlöstön jaksamisesta. Kaupungin uusi henkilöstöjohtaja Titta Saksa kertoi kehittämistoimista kahden kuukauden kokemuksella ja tuntui olevan luottavainen sen suhteen, että henkilöstön hyvinvoinnin eteen ollaan nyt oikeasti tekemässä töitä. Myös Etelä-Savon Energian vuosikatsaus merkittiin tiedoksi.

Ihan lopuksi käsiteltiin vielä aloitteet, joissa ei tällä kertaa ollut meidän tekemiämme käsittelyssä eikä uusina aloitteina.

Jos jaksoit lukea tänne asti ja ehkä vielä klikkasit auki tuosta matkan varrelta jonkun linkinkin, onnittelut, olet ollut sinnikäs! Tämä kiertävä blogi taisi olla vuosi sitten minun ideani, ja nyt sitten omalle raportointivuorolleni sattui megapitkä kokous… 🙂

Valtuusto jää nyt kesätauolle, heinäkuussa ei siis ole kokousta, vaan seuraavan kerran istumme listan ääreen 20.8. Kiitos tähänastisesta seurasta ja hyvää kesää!

P.S. Kokouksen jälkeen Twitterissä pohdittiin, kuinkahan sinne saataisiin lisää keskustelua valtuuston asioita. Tämän innoittamanan perustin Twitter-listan, johon pyrin lisäämään kaikki twiittaavat valtuutetut puoluekannasta riippumatta – tilaamalla listan saat kätevästi meidän kaikkien twiittimme uutisvirtaasi niin kokousten aikana kuin niiden välilläkin. Listan löydät täältä.

Kuvateksti: Kahvitauolla aina otetaan vähän rennommin – kuvassa Juuso Lahikainen, Jukka Saikkonen, Nina Jussi-Pekka, Mikko Siitonen, Veli Liikanen ja Heli Kauppinen. Kuvan nappasi Hanne Vainio.