Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa Mikko Siitonen.

Valtuuston kokouksessa merkittävin asia oli talousarviosta päättäminen vuodelle 2019. Tähän keskusteluun valtuusto käytti taukoineen yhteensä hulppeat viisi ja puoli tuntia. Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti ansiokkaasti Veli Liikanen. Siinä on tiivistetysti meidän pointtimme talousarvioon ja se löytyy oheisen linkin takaa: https://www.facebook.com/mikkelinseudunvihreat/posts/1883853818329686?__tn__=K-R

Talousarviokeskustelu oli piiiiitkä ja polveileva, johon myös vihreät ansiokkaasti osallistuivat. Vihreä valtuustoryhmä puolusti mm. kaupungin kiinteistöveroprojektia sekä lapsiperheiden palveluita. Osa kokoomusvaltuutetuista halusi palauttaa budjetin uudelleen valmisteluun ja myönnettävähän se on että kyllä budjetti on huterahkolla pohjalla. Me vihreät kuitenkin äänestimme käsittelyn jatkamisen puolesta ja niin äänestyksen jälkeen selvin luvuin tehtiinkin.

Talousarvioon tehtiin lukuisia isoja ja pieniä muutosesityksiä, joista lopuksi äänestettiin hartaudella ja aikaa säästelemättä. Suuria muutoksia ei kuitenkaan enää tehty mutta vihreiden muutosesitys Kalevankankaan maastopyöräilyreitin saamiseksi jo ensi vuoden investointeihin tuli hienosti hyväksytyksi valtuuston suurella enemmistöllä. Nyt kaupunki varaa 20 000 euroa tähän monitoimireittiin, joka matalalla kynnyksellä palvelee monenlaista liikuntaa. Vaikka tämä nyt menikin meidän nimiimme niin Jenni Tissari (sd.) teki aiheesta alunperin valtuustoaloitteen valtuustokauden alussa ja taustalla on ollut myös hienoa työtä tehnyt Velo Saimaa. Pieni menoerä mutta iso asia! Muita vihreitä kädenjälkiä talousarvioissa olivat mm. 250 000 euroa kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen ja lukemisen unelmavuosi.

Talousarvion yhteydessä käsiteltiin kaupungin henkilöstösuunnitelma vuosille 2019-2022.

Valtuusto kuuli myös talouslukuja tältä vuodelta. Myös lehdissä uutisoitu alijäämä tälle vuodelle on ennustettu nousevan hulppeaan 11,5 miljoonaan euroon. Ongelmallista tässä on se, ettei asia ole paljoakaan ollut omissa käsissämme. Essote laskuttaa kaupunkia kiihtyvällä tahdilla ja samaan aikaan verotulojen kehitys laahaa. Ikääntyvä ja matalan koulutustason maakuntamme alkaa toden teolla laittaa haasteita myös Mikkelin taloudelle. Koska sote-palvelut eivät ole enää meidän omissa käsissämme (kuin osittain), on pakko aloittaa tasapainottaminen opetuksesta, varhaiskasvatuksesta ja kulttuurista. Veroprosentin nostaminen ei ole isoille puolueille sopinut, joten olemme kovaa vauhtia ajautumassa tilanteeseen jossa “sote syö sivistyksen”, kuten sanotaan. Lapsiperheiden palveluiden puolustajia ei meidän ryhmämme lisäksi ole valtuustosta paljonkaan löytynyt. Puhetta kyllä riittää, sehän on halpaa kuin saippua. Tekojen tasolle puheet eivät sitten jalostukaan.

Palveluverkkouudistuksen tiimoilta valtuusto päätti Rahulan ja Ihastjärven koulujen lakkauttamisesta 1.8.2019 alkaen sekä ryhmäperhepäiväkoti Varaviikarin lakkauttamisesta 2.1.2019 alkaen. Keskustapuolue teki toimenpidealoitteen, jonka tavoitteena oli jättää ihastjärven koulun liikuntatilat kaupungin omistukseen ja näin ollen kyläläisten käyttöön. Ainakin minusta ajatus on lähinnä typerä, ottaen huomioon että näin emme saisi kaavailtuja käyttötalouden säästöjä, jotka pitäisi siten ottaa pois muualta, esim. opetuksesta. Keskustapuolue on puhunut rakenteellisten uudistusten toteuttamisen välttämättömyydestä mutta rohkeus ei kuitenkaan – ainakaan tässä – riitä sanoja pidemmälle. Oli miten oli, valtuusto äänesti Ihastjärven kohdalla aloitetta vastaan äänin 32-19 ja samoin teki koko vihreä valtuustoryhmä. Asiahan ei tietenkään ollut vielä tässä vaan siihen aivan varmasti palataan tulevan palvelusuunnitelmaryhmän työskentelyn yhteydessä, jossa epäilemättä kepu mittauttaa poliittista voimaansa asian tiimoilta uudestaan. Tämä sama koskee luonnollisesti Rahulan koulun liikuntasalia.

Kokouksen alussa Länsi-Savon politiikan toimittaja Jukka Ahdelmalle myönnettiin Pro Mikkeli -mitali. Samoin vihreiden Minna Pöntinen kukitettiin merkkipäivän johdosta. Minnalle on kertynyt vuosia jo puoli vuosisataa. Tämä on asia, jota Minnaa katsoessa on vaikea uskoa. Onnea Minna!