Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa Kerttu Hakala.

Valtuuston kokouksessa maanantaina ei ollut tällä kertaa montaa käsiteltävää asiaa. Lista löytyy täältä.

Ennen kokousta luovutettiin valtuuston puheenjohtajistolle Pro Kaihu, Pro Ratinlampi, Pro Rannat -adressi, jonka takana oli paljon myös meitä vihreitä. Adressi liittyi siis kantakaupungin osayleiskaavaan ja sen kolmeen ongelmalliseen kohtaan, joissa olemme saaneet paljon tukea sen puolesta että Kaihu ja Ratinlampi merkittäisi kaupunkivihreällä eikä rantakaavojen mitoitusta korotettaisi. Toivottavasti adressillakin on oma vaikutuksensa asiaan, jossa aiemmin kaupunkiympäristölautakunta linjasi hyvin mutta kaupunginhallitus vuorollaan torppasi kaiken!

Jaoimme ennen kokousta kunniamerkkejä. Valtuustlryhmän ja Misevin Minnalle ripustettiin rintapieleen Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein. Onnea vielä!

Suurin pykälä kokouksessa oli Metsäsairila Oy:n lainatakaus. Asiaa oli esitelty edellisenä päivänä suljetuin ovin valtuustolle, viikkoa aiemmin kaupunginhallituselle ja samat kalvot näimme jälleen valtuuston kokouksen pykälässä. Keskustelua aiheesta riitti, ja penseyttäkin oli ilmassa. Jopa pöydälle jättöä esitettiin Jukka Pöyryn toimesta, mutta kukaan ei tuota esitystä kannattanut. Demariryhmästä esitettiin, että tilanne tuotaisiin tämän päätöksen jälkeen infona joka toiseen valtuustoon. Tämäkin esitys kaatui, eikä meistä kukaan ollut sen takana.

Biokaasulaitoksen rakentaminen on ollut hieman vastatuulessa, kun laitostoimittaja BioGTS ajautui konkurssiin. Lisärahoitustarve on siis syntynyt tästä konkurssista ja siitä seuranneista selvityksistä: joitain komponentteja on esim. vaihdettu suunnitelmassa parempiin, kun niistä on tullut huonoja kokemuksia (jotka osaltaa kenties ovat taas vaikuttaneet konkurssiin). Biokaasun edistäminen erityisesti liikennekäytössä on erittäin kannatettava juttu, eikä meillä oikein ollut vaihtoehtona jättää lainan takaamista kokonaan tai edes seuraaviin kokouksiin. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt laitosinvestointiin tukea, joka saatetaan vetää pois mikäli elokuussa ei ole valmista tai ainakin kaikki tarvittava jo tontilla. Puolsimme siis lainan takaamista ja uskomme, että tämä on edelleen fiksu investointi jossa ei kannata jäädä jälkijunaan vaan tyrkkiä hommaa eteenpäin myös Mikkelin seudulla juuri nyt. Tulevaisuudessa laitoksesta saisi biokaasua yli tuhannen henkilöauton tarpeisiin.

Tässä valtuustoraportti tällä erää. Kohti uusia haast— ei kun pettym— ei kun ihan päätöksiä vaan!