Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa Heli Kauppinen.

Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.3. vihreän valtuustoryhmän muodostivat Veli Liikanen, Minna Pöntinen, Kerttu Hakala (kokouksen loppuosassa tuuraajana Pekka Heikkilä), Mikko Siitonen, Nina Jussi-Pekka ja allekirjoittanut.
Kokouksen alussa muistettiin elinikäisen oppimisen ja osallisuuden johtaja Virpi Launosta väitöskirjan (https://yle.fi/uutiset/3-10652747) johdosta. Onnittelut vielä tätäkin kautta!
Erittäin pitkän valtuuston kokouksen tiivistäminen blogikirjoitukseen on haastavaa, mutta kokouksen sisältö ainakin tuntui kiinnostavan mikkeliläisiä: YouTube-lähetyksellä näytti olevan ajoittain yli 100 katsojaa. Lähetyksenhän voi katsoa myös jälkikäteen, mutta varoitus: kesto on yli kuusi tuntia ja keskustelu ajoittain hyvin kiivasta.
Kokosin tähän kirjoitukseen vain pääkohdat, tarkat infot kaikista pykälistä löydät pöytäkirjasta (http://mikkeli.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Kaupunginvaltuusto/Kokous_1832019)

Anttolan liikuntatilan lisämäärärahasta keskusteltiin ja todettiin, että tähän yhteyteen toteutettava väestönsuojatila nostaa kustannuksia noin 200 000 eurolla. Kyseessä ei ole liikuntasalin väestönsuoja vaan koulun ja Anttola-talon väestönsuoja joka pitäisi rakentaa joka tapauksessa, joten se on viisasta yhdistää tähän. Tässä taloustilanteessa ylitys on tietenkin hankala, mutta niin on ollut myös anttolalaisten liikuntapaikkatilanne jo pitkään. Jos nyt olisi haluttu muuttaa salin kokoa tms., homma olisi taas venynyt vuodella. Lisämääräraha nyt siis myönnettiin.

Kiinteistö Oy Mikkelin Mannerheimintien 30:n muuttuneet kaupat hyväksyttiin. Mahdollisesti saastuneet maa-ainekset aiheuttivat keskustelua, mutta niiden osalta asiaan ei pitäisi sisältyä kaupungille mitään riskejä.

Myös mm. Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän purkaminen ja Kattilansillan päiväkodin esisopimus hyväksyttiin esityslistan mukaisena.
Järvi-Suomen peruskirjaa, jossa Mikkeli on ollut aloitteellinen, kiiteltiin eri valtuustoryhmistä kovin paljon – toivotaan, että myös Hinku-aloitteemme (Mikkelin liittyminen hiilineutraalien kuntien verkostoon) saa aikanaan yhtä hyvän vastaanoton!

Paljon ennakkoon julkisuudessa porua aiheuttaneesta palvelusuunnitelmasta keskusteltiinkin sitten tuntikausia. Keskustan ryhmä jakaantui kahteen leiriin – sieltä Heikki Nykänen ehdotti koko paketin palauttamista valmisteluun. Me vastustimme, sillä mitään perusteluita uudelleenvalmistelulle ei mielestämme ollut, koska ei ollut luvassa esimerkiksi uutta tietoa aiheesta. Äänestystuloksella 35-16 käsittelyä jatkettiin.

Keskustelu oli sangen kiivasta, esimerkiksi yksi konkarivaltuutetuista arvioi, ettei koskaan viiden valtuustokauden aikana ole tällaista kuultu. Me pyrimme pitämään rauhallista ja napakkaa linjaa. Keskustelun aikana tuli 17 muutoesitystä, joista lähes kaikille löytyi myös kannattaja. Iso osa näistä tuli, kuten ennakkoon tiedettiin, Kokoomukselta. Lähes kaikista näistä siis myös äänestettiin, mutta pohjaesitys voitti jokaisessa kohdassa. Lisäksi homman kruunasi vielä keskustan riveistä tullut toimenpidealoite (ent. ponsi), jota me emme kannattaneet, mutta se voitti äänestyksen luvuin 17-32 (2 tyhjää).

Kellon huidellessa lähempänä iltayhtätoista kävimme vielä läpi vastaukset aiempiin aloitteisiin (perintäyhtiöiden käyttö ja tulevaisuudessa rakennettavien liikuntasalien koot) ja ne merkittiin tiedoksi sellaisenaan.

Muilla ei ollut uusia aloitteita, mutta me jätimme Velin johdolla aloitteen Neitvuoren ja Luonterin metsien suojelusta: https://www.misevi.fi/2019/03/18/valtuustoaloite-neitvuoren-ja-luonterin-metsien-suojelu/.
Toivotaan tälle myötätuulta, jotta tulevat sukupolvet – niin ihmiset kuin eläimetkin – saavat nauttia näistä upeista maisemista!