Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa Mikko Siitonen.

Hei kaikille!
 
Varoitus! Tämä raportti on pitkä mutta niin oli kokouskin, joka kesti kunnioitettavat 8 tuntia.

Kokous alkoi eron myöntämiselle Markku Aholaiselle kaikista luottamustehtävistään. Tämän jälkeen alkoi tuskaisa farssi. Demariryhmä esitti Aholaisen tilalle kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Soile Kuitusta ja uudeksi jäseneksi Petri Tikkasta. Samoin demariryhmän sisältä Paavo Barck esitti paikoille Arto Seppälää. Tilanne oli siis lähinnä absurdi mutta kesti onneksi pitkään.

Ensin äänestimme kh:n jäsenestä: äänestyksessä Seppälä sai 30 ääntä ja Tikkanen 18 ääntä. Lisäksi tyhjiä ääniä annettiin kolme. Valtuusto siis jyräsi demareiden oman päätöksen, oletettavasti kokoomuksen, kepun ja ehkä persujen toimesta. Sitten äänestettiin kaupunginhallituksen puheenjohtajasta: vastakkain olivat demareiden Soile Kuitunen ja demareiden Arto Seppälä. Äänestyksessä Seppälä sai 30 ääntä ja Kuitunen 20 ääntä. Tyhjiä ääniä annettiin yksi.

Minusta tässä kulminoituu se, mistä Mikkelin kunnallispolitiikassa on kyse. Vaikea on päättää kumpi halvaannuttaa kaupunkia enemmän: demareiden sisäinen riitaisuus vai oikean laidan riidanhaluinen typeryys ja poliittinen puusilmäisyys. Tässä demareidenvälisessä kilpailussa hävisivät kaikki eikä kukaan voittanut. Jos joku on joskus luullut että olemme vajonneet jo aika alas niin tänään saavutimme taas uudet pohjat. Kittilässäkin olisi kivempaa.

Kokousaikatauluistakin äänestimme. Me vihreät esitimme että veroprosentti ja talousarvio tulisi käsitellä samassa kokouksessa (kuten aiemmin olikin) eikä siten että marraskuussa päätämme veroprosentin ja joulukuussa päätetään talousarviosta. No ei mennyt esityksemme läpi enää tälle vuodelle mutta toivottavasti ensi vuodelle jo onnistuisi.

Sitten äänestimme lentokentästä. Valtuusto päätti tässäkin taloustilanteessa yhä edelleen käyttää muutamia satojatuhansia euroja vuosittain lentokenttään. Ja me kaikki mikkeliläiset veronmaksajat piffaamme äänin 35-16.

Sitten mentiin kaava-asiat. Kantakaupungin osa-yleiskaavaan esitimme Ratinlampea kaupunkivihreäksi, joka tarkottaisi että alue säilyisi luonnonmukaisena eikä sinne rakennettaisi esimerkiksi kaupan keskittymää. Pekka Heikkilä (vihr.) piti erittäin perusteltuja puheenvuoroja asiasta. Valtuusto otti onkeensa näistä järkipuheista ja päätti muuttaa Ratinlammen kaupunkivihreäksi tiukalla erolla 24-26. Kokoomus puolestaan halusi mahdollisuuden rakentaa Kaihun alueella. Tästäkin äänestimme. Valtuusto piti Kaihun kaupunkivihreänä pohjaesityksen mukaan äänin 39-10. Keskustan ryhmä halusi että rantarakentamisen mitoitusluvut selvitellään ensi kevään aikana erillisenä prosessina. Tämä meni yksimielisesti läpi. Tämän kaiken päälle keskustan Väänänen sääti ja sekoili vielä jotain omaa. Senkin äänestimme isosti kumoon. Kerrankin kaava-asiat menivät kuntalaisten ja ympäristön kannalta hyvin.

Tilinpäätöstä ja tarkastuslautakunnan arviointikertomusta käsiteltiin pitkään ja huolellisesti. Ryhmäpuheenvuorojen ja keskustelunkaan referointi tässä on turhaa. Mikko Siitonen piti vihreiden ryhmäpuheenvuoron ja puheen alku kiteyttänee riittävästi vihreiden näkökulman: “Ajatuksemme vuoden 2018 tilinpäätöksestä voi tiivistää lyhyeen: talousluvut ovat rumat, mutta onneksi kehittämistäkin on saatu tehtyä.” Puheen voi lukea kokonaisuudessaan Misevin sivulta (https://www.misevi.fi/).

Pitkien puheiden jälkeen valtuusto myönsi hyväksyi tilinpäätöksen ja myönsi tilivelvollisille vastuuvapauden.

Talousjohtaja Heikki Siira manaili pahemman luokan piruja seinille tälle vuodelle. Pahimmillaan tulemme tekemään alijäämää 10-20 miljoonaa euroa, jos kaikki riskit toteutuvat. Pahalta, hyvin pahalta näyttää. Viime vuodelle kaupunki teki reilut 13 miljoonaa alijäämää. Asukasluku pienenee, väestö ikääntyy, sosiaali- ja terveysmenot kasvavat, verotulot laahaavat, korjausvelka kasvaa, samoin lainan määrä. Toisin sanoen alamäki jyrkkenee jyrkkenemistään eikä kaikki ei ole meidän omissa käsissämme. Osa syistä liittyy väestörakenteeseen, osa syistä on valtakunnallisia. Noin kolme neljästä kunnasta teki negatiivisen tuloksen viime vuonna. Kaupunginjohtajaa lainaten: “Jotain on ollut pahasti pielessä tässä maassa”. Silti meiltä itseltämmekin vaaditaan entistä rankempia toimia suunnan korjaamiseksi. Vaikea on luvata paljoakaan kuntalaisten kannalta kivoja asioita seuraavina vuosina.

Muissa asioissa vihreiden Juuso Lahikaiselle myönnettiin ero kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenyydestä sekä varavaltuutetun toimesta. Tilalle valtuusto valitsi Vesa Nesslingin. Ville Kakkonen nousi varavaltuutetuksi. Onnea molemmille ja tsemppiä erityisesti Vesalle vaativaan tehtävään!

Aurinkoista kesää ja hyvää juhannusta!

 

t. Mikko