Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Ajatuksemme vuoden 2018 tilinpäätöksestä voi tiivistää lyhyeen: talousluvut ovat rumat, mutta onneksi kehittämistäkin on saatu tehtyä.

Kaupungin talouden huolestuttavasta tilanteesta olemme keskustelleet valtuustossa tänä keväänä jo aiemminkin. Toistan vain lyhyesti aiemmin sanomamme: Taloustilanne on poikkeuksellisen vaikea. Tilanteen vakavuus on ollut nähtävillä jo jonkin aikaa, ja siihen olisi pitänyt reagoida jo aiemmin, viimeistään tämän vuoden veroprosentteja päätettäessä. Nyt paine siirtyy ensi syksyn verokäsittelyyn.

Olemme myös yhdessä sopineet laajoista kehittämis- ja sopeuttamistoimien paketista käyttötalouden kulujen hillitsemiseksi. Nämä toimenpiteet on saatava toteutukseen: uudet koulut on rakennettava valmiiksi ja konsernirakennetta tiivistettävä vatuloinnin sijaan. Tänään tehty päätös lentokentän suhteen ei anna lupaavaa kuvaa valtuuston kyvystä tehdä fiksuja priorisointeja talouden tervehdyttämiseksi.

Tilinpäätös osoittaa jälleen kerran, miten kaupungin talous nousee ja laskee Essoten laskujen mukaan. Koko viime vuoden ajan talouden seuranta oli täysin rampautunut, kun ennuste Essoten tuloksesta muuttui jatkuvasti ja koko ajan huonompaa suuntaan. Näin ei voi jatkua.

Saimme juuri Heikki Siiralta kuulla valonpilkahduksesta Otaviaan liittyen. Tämä oli huojentavaa! Otavia tekee tosi tärkeää ja arvokasta työtä, nyt on laitettava uusi vaihde silmään, jotta sen toiminta ei vaarannu jatkossa eikä tuo samanlaista hampaidenkiristelyä kaupungin taloudelle.

Me Vihreät haluamme kiinnittää huomiota siihen, että talousmurheista huolimatta kaupungissa tehdään jatkuvasti hyvää kehitystyötä. Jotain uutta kiinnostavaa saadaan aikaiseksi joka vuosi, ja henkilöstö tekee työtään hyvin. Kaupunki tuottaa joka päivä arvokkaita palveluita kaikille imeväisikäisistä harmaahapsisiin. On hyvä muistaa, että samaan aikaan kuin me täällä voivottelemme ja maalaamme tuomiopäivän kuvia, useimmat tavalliset mikkeliläiset elävät arvokasta arkea joka päivä tämän kaupungin vahvuuksien varassa. Heidän vuokseen me päätöksiä teemme.

Työttömyysasteen aleneminen on hyvä asia. Työllisyyden hoitoon pitää määrätietoisesti edelleen panostaa. Isona haasteena on asukasmäärän laskuja siihen pitää kiinnittää huomiota, jos aiomme pysyä elinvoimaisena.

Strategian toteutumisessa olemme erittäin iloisia esimerkiksin pyöräilyn ja kävelyn edistämishankkeiden toteutumisesta. Mikkeli on nyt muuttumassa askel kerrallaan kävely- ja pyöräily-ystävällisemmäksi kaupungiksi. Säätytalon taitavien ja hyväsydämisten neuvottelijoiden ansiosta tähän tultaneen saamaan jatkossa lisää tukea myös valtiolta, siis konkreettisia tukieuroja kaupungin investointeihin lentokentän haavetukien sijasta.

Meille Vihreille aina tärkeä esteettömyys etenee, kun vanhoista kiinteistöistä luovutaan. Uudisrakennuksista saamme esteettömämpiä ja terveitä tiloja, jotka palvelevat paremmin kaikkia kuntalaisia.

Positiviisia askelia on myös öljylämmityksen vaihtaminen nykyaikaiseen tekniikkaan kaupungin kolmessa kiinteistössä. Se kertoo hyvää kaupungin halusta toimia vastuullisesti ja tulevaisuutta rakentaen. Urakkaa kyllä riittää.

Näiden talousmurheiden ja positiivisten nostojen myötä esitämme vuoden 2018 tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille, ja toivotamme teille kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää. Sitä tarvitaan.