Mikkelin vihreä valtuustoryhmä kirjoittaa blogiin valtuuston kokouksista, kukin vuorollaan. Nyt vuorossa Kerttu Hakala.

Valtuusto kokoontui ensimmäistä kertaa etänä. Esityslistaan voitte tutustua täällä

Asialistalla oli päättää valtuuston kokousaikataulut syksystä eteenpäin. Tässä kohdassa meidän ryhmävpj Heli käytti puheenvuoron sen puolesta, että veroprosentti ja talousarvio käsiteltäisiin samassa kokouksessa. Olemme aiemmin esittäneet tätä, mutta hävisimme äänestyksen. Tällä kertaa emme asiaa äänestyttäneet, mutta toivottavasti tämä käytäntö joskus silti muuttuisi… 

Luottamushenkilömuutoksissa oli kaksi meitä koskevaa pykälää: Valitsimme Heikkilän Pekan varajäseneksi savonlinnalaistuneen Anni Pylvänäisen tilalle Leena Kontisen. Tervetuloa poppooseen lautakuntaan, Leena! Ollaan yhteyksissä pian! Ja kiitos Annille monista mukavista hetkistä lautakunta-asioiden parissa :). Toisessa pykälässä hyväksyimme Ville Kakkosen eron varavaltuutetun pestistä. Meillä on valtuustoryhmä määritelty olevan valtuutetut plus neljä varaa, ja tätä nykyä valtuustoryhmään nousee siis Panu Jouhkimo. Onneksi meillä riittää tekijöitä! 

Käsittelimme Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihanketta. Hankkeessa ovat mukana maakuntaliitot Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala sekä kaupungit Savonlinna, Mikkeli, Lappeenranta, Kuopio ja Joensuu. Päätimme olla yhä mukana valmistelussa, jonka hintana parille seuraavalle vuodelle on 30 000 euroa. Tässä sitoudumme tietysti myös olemaan mukana mikäli kulttuuripääkaupungin titteli maakuntaamme lopulta saadaan. Kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttamiseen varataan 500 000 euroa. Euroopan kulttuuripääkaupunkititteli on tuonut sen saaneille seuduille paljon säpinää, matkailijoita, tapahtumia ja siihen laitetut eurot on oman käsitykseni mukaan saatu kyllä takaisin vähintäänkin välillisesti. Tästä päästiin kuitenkin myös äänestämään, kun keskustan Jaakko Väänänen esitti ettei lähdetä tähän ollenkaan. Taloudellinen epävarmuus on kasvanut koko ajan, ja sikäli oli ihan odotettua ja ymmärrettävää ettei tätä ihan noin vain hyväksytä. Meidän ryhmästämme Väänäsen kannalla oli Mikko, muut kannattivat hanketta. Enemmistö muistakin oli hankkeen kannalla, joten mukana siis ollaan. 

Seuraavaksi käsiteltiin meidän kammottavaa taloustilannettamme. Huonosti menee, kuten kaikki ovat huomanneet, tukitoimia valtiolta toivotaan, sotekustannukset ylittävät talousarvion ainakin 11 miljoonalla. Veronkorotus onneksi tehtiin täksi vuodeksi, ilman sitä tilanne olisi vieläkin kamalampi, ja onneksemme ihan kaikki eivät korotuksesta huolimatta muuttaneet Mikkelistä Puumalaan. 

Hyväksyimme lisämäärärahan Eteläisen aluekoulun (nyk. Urpolan koulun paikalle) pihan toteuttamiseen. Ryhmäämme närästi se, että määräraha ylittyy ainakin osittain siksi, että sinne tehdään jäähdytysjärjestelmä kiekkokaukaloon. Kaukalo on todella uudistamisen tarpeessa, mutta me emme lautakunnassa emmekä kaupungihallituksessakaan saaneet kunnon vastausta siihen miksi jäähdytys tarvitaan, mitkä ovat sen käyttökustannukset ja missä vaiheessa tästä on päätetty. Valtuuston kokouksessa meille sitten kerrottiin, että luottamushenkilöt eivät ole ratkaisua olleet tekemässä vaan kyse on siitä, että kaukalosta tulisi nykyaikainen ja mahdollisimman käytettävä. Hänski on kuulemma täynnä eli sinne ei voi koululaisia ja muita laittaa nykyistä enempää. Tärkein asia kokouksen päätöksen pohjaksi kuitenkin olisi ollut tietää käyttökustannukset. Näitä oli jo aiemmin kysytty, ja olikin aika ihmeellistä ettei tekninen johtaja ollut asiaa kokoukseen selvittänyt. Hän kuitenkin sanoi ymmärtäneensä, että kustannukset olisivat vuositasolla noin 5000 euroa ja että tulojakin kentällä saadaan. Kustannukset kuulostavat uskomattoman pieniltä, mutta tuo summa nyt on ainoa mille saatoimme päätöksemme perustaa. Hyväksyimme siis tämän pihasetin budjettiylityksen, mutta jäähdytysputkien osalta aika pitkin hampain. Tulemme muistamaan tuon 5000 euron kustannuksen ja seuraamaan tarkasti minkä verran se ylittyy. 

Johtamisjärjestelmää uudistetaan osana kaupunkiorganisaation keventämistä. Tarkoituksena on vähentää pomoja ja tehdä säästöjä ja olla entistä tehokkaampi jne. Meille nämä uudet kaaviot, joita on kehitelty jo pitkään, ovat ok. Keskustasta tuli esitys, että jättäisimme tämän pöydälle ja että uudistuksen tekisi sitten kunnolla vasta uusi valtuusto. Lopulta johtamisjärjestelmän muutos kuitenkin etenee jo tänä vuonna, ja hyvä niin. Olisi aika epäreilua pitkittää uudistuksia seuraavalle valtuustolle, joka sitten pitkittäisi asiaa ensin siksi että kausi on vasta alussa ja lopulta koko homma jäisi varmasti puolitiehen. 

Etäkokoustaminen sujui yllättävän hyvin, vaikka ihan kaikki eivät tuntuneet ymmärtävän että etäkokouksessakin on kerrottava mikäli poistuu paikalta ja että esimerkiksi äänestäessä on oltava paikalla ja tavoitettavissa jotta äänensä pystyy antamaan. Sitä ei vielä tiedetä, kokoustetaanko kesäkuussakin etänä vai päästäänkö palaamaan livekokouksiin.