Vihreiden valtuustoryhmä julkaisee blogikirjoitukset Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksista. Nyt kirjoitusvuorossa on Minna Pöntinen.

Valtuuston kokous pidettiin tuttuun tapaan jälleen pääsääntöisesti etäyhteydellä, vaikka muutama valtuutettu oli jälleen kaupungintalollakin. Ilmoittautuminen etäyhteydellä on yleensä kestänyt jonkun aikaa, osallistujien etsiessä ääni- ja kuvanappeja kun oma nimi mainitaan. Nyt kesti ilmoittautumiseen ainoastaan 10 minuuttia ja kaikki olivat tällä kertaa pukeutuneet asianmukaisesti, joten kokous lähti lupaavasti käyntiin.

SDP:n varavaltuutetun ja tarkastuslautakunnan jäsenen Teijo Ylösen menehtymisen johdosta pidimme minuutin hiljaisen hetken. Teijon äkillinen poismeno oli itselleni murheellinen asia, hän on ollut hyvin pidetty ja tunnettu hyväntahtoisuudestaan ja sain käydä hänen kanssaan useita hyviä poliittisia keskusteluja vuosien saatossa. Jostain syystä demarien esitys tarkastuslautakunnan jäseneksi ei kuitenkaan ollut valmis, vaan se jouduttiin siirtämään seuraavaan valtuustoon.

Viidennen kaupunginosan (Nuijamies) asemakaavan muutos hyväksyttiin ilman puheenvuoroja. Selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen taas puhuttivat sitäkin enemmän. Lehdissäkin esillä ollut vedenpuhdistamislaitoksen rakentamisen kustannusnousu herätti täysin aiheellista kritiikkiä. Tässähän kaupunginhallitus on pyytänyt sisäisen tarkastuksen selvityksen kustannusnoususta.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa arvosteltiin jälleen Urpolan koulun purkamispäätöstä samoilta tahoilta kuin aiemminkin (perussuomalaiset ja KD). KD:n Jukka Pöyry jopa esitti, että ennen koulun purkamista täytyy tuoda koulun terveydelliset ja tekniset tutkimustulokset valtuustolle. Koska koulujen purkupäätökset ja uuden koulun rakentamispäätös on jo tehty useampaankin kertaan, on tämänkaltaiset esitykset pelkkää ajanhukkaa. Ryhmämme Veli Liikanen hyvin toikin esiin sen, että purkamisen perusteet on jo käsitelty selvästi aiemminkin ja nyt on todella syytä mennä eteenpäin, jotta lapset ja nuoret saavat terveelliset ja asianmukaiset opetustilat.

Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja, meidän vihreiden Heli Kauppinen kiinnitti erinomaisesti huomiota nuorisotoimen käyttämättä jääneisiin henkilöstökuluihin. Täyttämättä jääneiden toimien vuoksi ollaan pidetty nuorisotiloja suljettuna ja suunniteltuja tapahtumia pitämättä, joka kuulostaa ilman asianmukaista päätöksentekoa erikoiselta. Koko Helin puheenvuoro löytyy Helin Facebook-sivuilta ”Kaupunginvaltuutettu Heli Kauppinen”.

Lisäksi valtuustoa puhutti talouden seurantaraportti. Tämän esitteli vs. talousjohtaja Tiia Tamlander, mehän olemme ”lainanneet” oman talousjohtajamme Heikki Siiran Essotelle. Talousseuranta ja varsinkin talouden ennustaminen on valtavan vaikeaa nyt meneillään olevan epidemian vuoksi. Valtion antamat lisärahat onneksi pelastavat talouttamme isolta osin, mutta silti näyttää siltä, että talous painuu tänä vuonna yli 7 miljoonaa alijäämäiseksi. Myös ensi vuoden talous näyttää hyvin haasteelliselta.

Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin keskusteluitta maakuntaliiton perussopimuksen ja alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen muuttamiseksi. Sopimuksen muutokset olivat ajankohtaisia, koska Heinävesi ja Joroinen vaihtavat maakuntaa vuoden 2021 alussa. Lopuksi kuulimme demarialoitteen, joka kuulosti siltä, kuin mitään ei saisi koskaan muuttaa nykyisessä päivähoitojärjestelmässämme.