Vihreiden valtuustoryhmä julkaisee blogikirjoitukset Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksista. Nyt kirjoitusvuorossa Katriina Janhunen.

Aloitimme ensin kaupungin strategian työstämisellä jonka jälkeen jatkoimme varsinaisella kokouksella. tKokouksen pöytäkirjaa voit tarkastella tästä . Muistattehan, että valtuuston kokouksia voi seurata myös YouTuben puolella (tässä linkki tallenteeseen).

Veroprosentti säilyi ennallaan. Kävimme aiheesta keskustelua, jonka jälkeen äänestimme asiasta. Vihreiden näkökulman asiaan kertoi valtuutettu Minna Pöntinen.

Minnan puheenvuoro kokonaisuudessaan: ”Vihreiden valtuustoryhmä hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen veroprosenttien säilyttämisestä ennallaan.  Tunnistamme kuitenkin muiden ryhmien tavoin, että taloudellinen tilanteemme on erittäin hankala. Kaupunginjohtajan ensi vuoden laatima talousarvio näyttää 7 miljoonaa alijäämää ja aikaisempiin alijäämiin lisättynä tilanne on karmaiseva. Samaan aikaan verorasituksemme on täällä vähintään kohtuullinen ja ensi vuodelle suunniteltu kaukolämmön 9 % nousu ja veden hinnan 3 % nousu pitävät huolta siitä, että enempää emme ensi vuonna voi kuntalaisten kukkarolla käydä. Vielä hankalammaksi tilanteen tekee se, että olemme sopeuttaneet jo viime valtuustokaudella reilusti kaupungin omaa toimintaa. Nyt, koronakriisin jälkimainingeissa tuntuvat lisäleikkaukset erittäin pahalta, emmekä voi kurjistaa kuntalaisten palveluita harkitsemattomilla ja peruuttamattomilla leikkauksilla. Leikkauksilla, jotka saattavat aiheuttaa lisälaskua tulevaisuudessa joko elinvoimamme heikentyessä, Mikkelin kiinnostavuuden vähetessä tai lapsiperheiden siirtyessä yhä raskaampien ja kalliimpien palveluiden käyttämiseen varhaisen puuttumisen sijaan. Olemme kuitenkin valmiita avoimin mielin keskustelemaan talousarviokäsittelyn yhteydessä eri vaihtoehdoista. Totuus kuitenkin on, että omilla toimilla emme saa tuota ensi vuoden alijäämää kurottua umpeen ja katseemme kääntyvätkin sotekustannuksen maltillistamisen puoleen.”

Päädyimme äänestämään myös eteläisen aluekoulun lisämäärärahaesityksestä. Äänestyksen perusteella hyväksyimme kaupunginhallituksen esityksen. Valtuutettu Veli Liikanen käytti aiheesta puheenvuoron.

Kokouksessa käsiteltiin myös useita valtuustoaloitteita. Yksi niistä käsitteli selvitystä kansainvälisen IB-luokan perustamisesta Mikkeliin. Aloitteen teki Kati Häkkinen (keskusta). Kansainvälisen opetuksen kehittämisellä voisi olla positiivisia vaikutuksia Mikkelin elinvoimaan.

Oma valtuustokauteni on lähtenyt hyvin käyntiin. Teemme ryhmässämme tiivistä yhteistyötä ja minut on otettu lämpimästi mukaan Vihreään ryhmään. Valtuustotyöskentely on ollut mielenkiintoista ja antoisaa, vaikka vaikeiden asioiden äärellä tällä hetkellä olemmekin. Mukavaa loppuvuotta kaikille!

Katriina Janhunen