Ilotulitteiden ampumista on rajoitettu ilmanlaatusyistä ympäri maailmaa. Myös Mikkelin tulisi jatkossa luopua uudenvuoden ilotulitteista, sillä ne rasittavat ympäristöämme huomattavasti. 

Ilotulitteita ammuttaessa ilmaan leviää hiukkaspäästöjä ja luontoon roskia, esimerkiksi muovia. Tämä on turhaa luonnon kuormittamista.

Ilotulitukset ovat suuri rasite niin koti- kuin villieläimille. Villieläinten riski jäädä auton alle kasvaa, kun ne menevät paniikkiin kovista äänistä. Yöpuulla olevat linnut raketteja säikähtäessään lähtevät lentoon kykenemättä lentämään hämärässä jolloin on vaarana esteisiin törmääminen ja loukkaantuminen/menehtyminen. Myös kotieläimet kokevat turhaa rasitusta ja stressiä kovasta paukkeesta. Lisäksi iso osa ihmisistä kokee ilotulituksista lähtevät äänet kiusallisiksi ja jopa terveyttään haittaavaksi.

Me allekirjoittaneet ehdotamme, että jatkossa Mikkelin kaupunki ei enää käytä ilotulitteita omissa tapahtumissaan. 

Toivomme kuitenkin, että uudenvuoden tapahtumat järjestetään jatkossakin. Ilotulitteet voitaisiin korvata esimerkiksi valoshowlla. Mikkelissä on jo järjestetty suurta suosiota saanut valotapahtuma ennen koronaa useampana syksynä. Lisäksi esimerkiksi Etelä-Savon Energia on juhlassaan käyttänyt lasershowta. Kokemusta ja osaamista toisenlaisistakin valotapahtumista siis löytyy meiltä.

Mikkelissä 24.1.2022

Mikkelin Vihreä valtuustoryhmä:

Katriina Janhunen
Jarmo Lautamäki
Veli Liikanen
Heli Kauppinen
Minna Pöntinen