Vihreiden vappupuheet Mikkelin kirkkopuistossa pitivät kaupunginvaltuutettu, puoluesihteeri Veli Liikanen sekä kaupunginvaltuutettu, Vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Katriina Janhunen.
(Valokuva: Tuula Pylvänäinen)

Veli Liikasen puhe:

Hyvä vappuväki!

Vappu on juhlaa, mutta tänä vuonna vappu tuntuu myös paluulta arkeen. Takana on kaksi eristäytymisen, maskien ja välttelyn vuotta. Vaikka koronavirus jatkaa yhä kiertämistään ja vakaviakin sairastumisia tapahtuu, koronakriisi on saatu taittumaan rokotteilla, ja maailma ympärillämme on alkanut avautua. Yhdessäoloa, ihmisten kasvoja, juhlia ja jopa kokoushuoneita on ollut kova ikävä.

Erityisen tärkeää tämä muutos on lasten ja ikäihmisten, ja etenkin vapun sankareiden eli opiskelijoiden kannalta. Uskon ja toivon, että ensi syksystä eteenpäin meillä on jälleen mahdollisuus tarjota koulua käyville väelle sitä yhteisöllisyyttä, elämyksiä ja tukea, joka opiskelun ja oppimisen vuosiin kuuluu. Se itsessään on maljannoston arvoinen ajatus!

Hyvät ystävät,

Vappu on kansainvälinen kevään juhla. Mitä vappu merkitsee, mitä merkitsee kevät tänä vuonna Ukrainassa? Mitä kevät merkitsee Venäjällä, mitä Suomessa? Uutiset Ukrainasta ovat kertoneet lamauttavista kauheuksista. Mutta ukrainalaiset eivät ole lamaantuneet. He ovat herättäneet Yhdysvallat ja Euroopan sellaiseen kansainvälisen yhteistyön ja solidaarisuuden aaltoon, jota emme ole aikoihin nähneet. Se on näkynyt myös Suomessa valtavana auttamisen haluna ja aktiivisuutena. Siitä meidän tulee pitää kiinni, sillä Ukraina ja Ukrainasta sotaa pakenevat tarvitsee apuamme vielä pitkään, niin siellä kun Suomen kamarallakin. Meidän apuamme tarvitaan.

Venäjällä Putinin hirmuhallinnon ote kansalaisistaan kiristyy entisestään. Demokraattisen opposition tarve olisi valtava, mutta olosuhteet on tehty Venäjällä mahdottomaksi. Samalla me länsimaissa olemme tehneet tiliä omasta suhteestamme Putinin hallintoon ja oligarkkehin niin Lontoossa kuin Helsingissä ja Turussakin. Ajattelen itse, että meillä on Mikkelissäkin vielä työtä kesken tässä suhteessa. Venäjän oppositio on viimeisen parin viikon aikana nostanut esiin meille mikkeliläisille kovin tutun kapellimestari Valeri Gergijevin roolia Putin hallinnon mannekiinina, Gergijevin epäiltyjä talousväärinkäytöksiä ja hänelle eri maista myönnettyjä kansainvälisia kunniamerkkejä, joiden koetaan samalla tukevan Putinin hallinnon julkisivua. Mikkelin musiikkijuhlan jo perui Gergijevin esiintymisen, mutta Gergijev löytyy yhä Pro Mikkeli -palkinnon voittaneiden listalta. Olen itse sitä mieltä, että Mikkelin tulisi pyytää tuo kunniamerkki takaisin ja poistaa Gergijev Pro Mikkeli -palkittujen listalta.

Hyvät kuulijat,

Kevät on tuonut myös meille suomalaisille pelkoa oman turvallisuutemme puolesta. Sitä huolta olen hetken tuntenut itsekin, mutta uskon, että pelkoon ei ole syytä. Suomessa viranomaiset ja turvallisuuskoneistomme ovat poikkeuksellisen hyvin varautunut maatamme mahdollisesti kohtaaviin uhkiin, ja nyt tuota varautumista ollaan vauhdilla parantamassa entisestään. Suomen vahvuus on huomioitu myös lukemattomissa kansainvälisen median analyyseissa.

Tänä keväänä käytävä keskustelu sotilaallisesta liittoutumisesta ja Natosta on vain yksi osa suomalaista varautumista. Vaikka Nato-jäsenyyden edistämisellä näyttää olevan kansan enemmistön vankka tuki, on hyvä huomata, että tämäkin asia jakaa meitä suomalaisia. Natosta voi olla perustellusti eri mieltä. Se on vahvan, vapaan ja demokraattisen valtion erimielisyyttä. Se, että voimme keskustella, kuunnella ja kunniottaa toistemme erilaisia näkemyksiä ilman kiivailua, eri ole riski, vaan meidän demokraattisen yhteiskuntamme turvallisuuden perusta.

Tämä kevät on tehnyt energiasta turvallisuuskysymyksen niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Fossiiliriippuvuuden riskeistä ja Venäjän energiateollisuuden riskeistä on kyllä puhuttu pitkään, mutta nyt olemme tilinteon äärellä. Suomen turvallisuus edellyttää venäjän fossiilienergiasta irrottautumista pikavauhtia. Kaikki se työ, mitä Suomessa on tehty päästöjen vähentämiseksi, kantaa nyt hedelmää. Olemme hallituksessa vihreiden aktiivisen työn ansiosta linjanneet tuoreeltaan uudesta 850 miljoonan euron vihreän siirtymisen toimenpidekokonaisuudesta, joka vähentää riippuvuuttamme venäläisestä öljystä. Uuden ilmastolain esitys lakiin kirjatusta hiilineutraaliustavoiteesta on nyt sekä ilmastotekoja ja turvallisuuspolitiikkaa. Tilanne on nyt vaikea kansainvälisen energiapolitiikan kannalta, mutta jokainen fossiiliriippuvuutta vähentävä askel tekee siitä helpomman.

Hyvä vappuväki,

Turvallisuudessa on kyse tasa-arvoisesta yhteiskunnasta ja hyvinvointipalveluista.

Tänä vuonna työväen vappua värittävä lakkovaroitukset, kun julkisen sektorin työntekijät kamppailevat kohtuullisemman palkkauksen ja työehtojen puolesta. Erityisen painavaa keskustelua on käyty hoitajien palkkakuopasta, eikä ihme, sillä terveydenhuollon työntekijät ovat kantaneet koko yhteiskuntaa harteillaan taistelussa pandemiaa vastaan. Vappu nostaa tänä vuonna valokeilaan tämän maan hoitajien, sosiaalityöntekijöiden, varhaiskasvattajien ja opettajien arvokkaan työn. On selvää, että jos emme pysty turvaamaan näille ammattilaisille säällisiä työoloja ja riittävästi työvoimaa, koko hyvinvointivaltion tärkeimpien palvelujen pohja alkaa murentua. Me tiedämme, että tämä kysymys on polttava meillä Mikkelissä jo nyt, kaupungin talousahdingon keskellä.

Väistämättä mieleen nousee kysymys: Suomi on yksi maailman rikkaimmista, koulutetuimmista ja sisukkaimmista yhteiskunnista; miten me meidän on näin vaikea turvata edes kaikkien välttämättömimpien julkisten palvelujen resurssit? Pidän itse selvänä, että edessämme on kaupungissa ja hyvinvointialueella ja ennen kaikkea ensi vuoden eduskuntavaaleissa iso keskustelu hyvinvointivaltion tulevaisuuden turvaamisesta palvelujen rahoituksesta ja markkinoiden toiminnasta. Toivon työmarkkinaneuvottelijoille viisautta. Ja meille puolueille yhteistyökykyä tuleviin vaaleihin valmistauduttaessa.

Toivotan hyvää ja iloista Vappua!

Katriina Janhusen puhe:

Hyvät kuulijat:

Wikipediassa vapusta sanotaan näin: Vappu on vuosittain 1. toukokuuta vietettävä enimmäkseen länsimaalainen kansainvälinen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Se on kevään loppupuolen juhlapäivä sekä kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana.

Vappuna siis juhlistamme työtä, työntekijöitä, ylioppilaita, oppilaita ja opiskelijoita, Mikkelille tärkeitä asioita.
Vaikka taloustilanteemme ei ole ihanteellinen pystymme järkevillä pitkän aikavälin tavoitteilla ja päätöksillä säilyttämään Mikkelistä mieluisan paikan opiskella ja työskennellä.

Muutos ei aina ole helppo, mutta joskus se on välttämätöntä, jotta voimme jatkaa eteenpäin. Valtuuston täytyykin olla rohkea itäisen alueen koulu- ja päiväkotiratkaisujen edistämisessä, jotta voimme varmistaa alueen oppilaille ja koulun työntekijöille nykyaikaiset ja terveet tilat toimia. Tämän lisäksi meidän tulee samalla huolehtia oppilaiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden jaksamisesta ja mielenterveydestä.

Hyvästä kaupungista opiskella ja työskennellä löytyy virikkeitä myös vapaa-ajalle. Hyvin hoidettuja liikuntapaikkoja urheilla, tiloja harrastaa, virkeä kulttuurielämä ja mahdollisuus nauttia lähiluonnosta.
Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ja nuorisotiloja, jotta kukaan ei jäisi yksin elämän haastavissa tilanteissa.

Näillä asioilla on suora vaikutus Mikkelin elinvoimaan ja vetovoimaisuuteen. Jotta Mikkeli voi menestyä, se tarvitsee kaiken ikäisiä asukkaita, erilaisia yhteisöjä, opettajia, opiskelijoita, oppilaita ja työntekijöitä.

Luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat yhdessä tehneet paljon töitä Mikkelin eteen ja niin tulemme jatkossakin tekemään. Mutta pysähdytään tänään nauttimaan niistä hyvistä asioista mitä yhteistyöllä olemme jo saaneet aikaan.
Iloista vappua kaikille!

Kiitos.