Valtuuston kokous alkoi tänään dramaattisesti, kun kokouksessa luettiin tiedote sdp:n uuden valtuustoryhmän perustamisesta. Nyt Mikkelissä on SDP:n valtuustoryhmä, Mikkelin puolesta SDP valtuustoryhmä ja SDP Mikkeli valtuustoryhmä. Joten 10 hengen valtuutettumäärällä tuo on jo aika vahva suoritus. Saa nähdä, vieläkö tulee lisää ryhmiä sinne reunaan vai väheneekö ne ajastaan. Surullista toki on päätöksenteon kannalta tilanteen ajautuminen näin ikäväksi yhden ryhmän sisällä.

Kokouksessa käsiteltiin alkuun tilapäisen valiokunnan esitys valtuustolle koskien Jussi Marttisen luottamusta kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenen roolissa. Jussi Marttinen myönsi avoimessa lehtijutussa käyttäneensä kannabista ja siksi tämä valiokunta nimenomaan lautakunnan luonteen lasten ja nuorten asioita koskien perustettiin. Valtuusto hyväksyi tilapäisen valiokunnan esityksen, että Jussi Marttinen ei nauti luottamusta ja sen johdosta koko lautakunta erotettiin ja sitten nimitettiin uudelleen. Muita muutoksia ei lautakuntaan tullut, kuin että Jussi Marttisen tilalle perussuomalaiset nimesivät Toni Kanervan. Tämä asia meni yllättäen ilman keskusteluita.

Tämän jälkeen hyväksyttiin kolme kaavaa puheenvuoroitta. Jonkun puheenvuoron kirvoitti Etelä-Savon Energian pyyntö saada myydä omistuksensa Koskienergia Oy:stä. ESE on ilmaissut halunsa myydä tämän – ja tämä ei välttämättä liity lainkaan isoon energiakeskusteluun, vaikka joissain vaihtoehdoissa tälläkin toimenpiteellä voi olla merkitys. Valtuusto toki luvan ESE:lle myönsi ja energiayhtiömme pääsee nyt odottelemaan sopivia tarjouksia.

Eniten keskustelua herätti kirjallinen kysymys kaupunginhallitukselle julkisten tilojen ilmanvaihdon sammuttamiseksi säästötoimena. Tästähän on julkisuudessakin ollut keskustelua. Tässä keskustelussa puhuttiin myös rottaongelmista (niin kuin kaupunginhallituksessakin kävi). Kaupunginhallituksen vastaus valtuustolle hyväksyttiin – hallitushan edellytti, että jatkossa tulee terveysvalvonnan edustaja olla mukana valmisteluissa, kun tällaisia toimintatapoja kehitetään.

Kokouksen päätteeksi käsittelyssä oli ryhmämme Veli Liikasen tekemä valtuustoaloite ” Mikkelin kestävän kehityksen strategia seudun yritysten kilpailuvaltiksi”. Aloitteen vastaus hyväksyttiin. Käsittelyssä oli myös toinen mielenkiintoa herättävä aloite ”Valtuustoaloite Mikkelin kaupungin ostolaskujen julkaisemiseksi”, joka oli nyt kokoomuksen Jenni Oksasen nimissä. Vastauksena tässä oli, että Mikkelin kaupunki julkaisi ostolaskudatansa 31.3.2022, joten asia on ainakin jo jossain järjestyksessä. Mielenkiintoiseksi tämän aloitteen tekee, että ryhmämme Veli Liikanen on tehnyt vastaavan aloitteen vuonna 2017. Tämä ei todellakaan ole ensimmäinen aloite, jonka vihreät ovat tehneet vuosia ennen kuin se sitten toteutetaan. Voimmekin todeta jälleen, että emme ole oikealla, emme vasemmalla. Me olemme edellä!

Lopuksi käsittelyssä oli kolme aloitetta. Ryhmämme kokonaisuudessaan allekirjoitti Anu Kokkosen (kesk.) tekemän aloitteen otsikolla ”koulunuorisotyö osaksi kouluarkea”, johon pyritään koulunuorisotyöntekijöiden vakinaistamisella ja nuorisotyöntekijöiden virkasuhteiden perustamisella kouluihin. Tämä on hyvin linjassa meidän vihreiden ryhmien tavoitteiden kanssa. Kahteen muuhun emme koko ryhmällä nyt allekirjoituksia laittanut – kaikki tulevat käsittelyyn sitten ajastaan.

Mukavaa alkavaa syksyä!
Minna Pöntinen
Valtuustoryhmän puheenjohtaja