Vihreiden valtuustoryhmä julkaisee blogikirjoitukset Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksista. Nyt kirjoitusvuorossa on Minna Pöntinen. Kuvassa koko vihreä valtuustoryhmä kokouksen alkaessa: Veli Liikanen, Minna Pöntinen, Heli Kauppinen, Katriina Janhunen ja Jarmo Lautamäki.
Tämän päivän valtuusto alkoi vähän raskaissa merkeissä. Ensin oli käsittelyssä tilapäisen valiokunnan selvitys, nauttiiko Satu Taavitsainen valtuuston luottamusta kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan roolissa. Tilapäinen valiokunta perustettiin, koska Taavitsainen oli syyttänyt julkisessa Facebookissa valtuutettu Strengelliä seksuaalirikoksista ja tällaisia rikoksia ei ollut todennettu.
Pääsin tai jouduin toimimaan pykälän esittelijänä tilapäisen valiokunnan puheenjohtajan roolissa. Tilapäinen valiokunta esitti, että Satu Taavitsainen erotetaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan
tehtävästä ja valtuusto näin myös yksimielisesti päätti. Tämä johti kuntalain mukaan koko hallituksen puheenjohtajiston erottamiseen. Tässä nähtiin pientä draamaa, kun perussuomalaisten ryhmästä jo alkukauden istunut 2. varapuheenjohtaja ehdotti itseään jatkamaan. Perussuomalaisten ryhmä esitti kuitenkin hänen tilalleen Jani Sensiota kertoen hänen olevan ryhmän valinta. Joten pääsimme äänestämään.
Ennakoidusti äänestyksen tulokseksi tuli, että keskustan Pirjo Siiskonen jatkaa edelleen hallituksen puheenjohtajana, Jarno Strengell (sdp) valittiin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajaksi ja koska hän oli jo kaupunginhallituksen jäsen, demarit valitsivat kaupunginhallitukseen lisäksi Soile Kuitusen. Jani Sensio nousi toiseksi varapuheenjohtajaksi perussuomalaisten paikalle ja näin sitten Raimo Heinäsestä tuli rivivaltuutettu.
Seuraavassa pykälässä hyväksyimme kaupunginjohtajan eron. Me valtuuston puheenjohtajakolmikko annoimme valtuuston puolesta kukkasia ja pronssisen Marsalkka Mannerheimin patsaan lähtiäislahjaksi.
Kaupunginjohtaja itse piti napakamman puheen (jota uutisointiinkin laajasti), jossa hän pohti, miksi Mikkelin päätöksenteko ei toimi. Pääsinkin sitten itse pohtimaan vähän samaa asiaa ryhmäpuheenvuorossamme.
Suomimme puheessamme keskustalaista päätöksentekoa, jossa lisätään budjettiin rahaa kaikenlaisiin eri kohteisiin. Ennen vanhaan puhuttiin siltarumpupolitiikasta, mutta nyt meillä ei olisi sellaiseen varaa, vaan
koko ajan pitäisi katsoa kaupungin kokonaisetua. Koko puheenvuoro on luettavissa Mikkelin seudun vihreiden sivuilta tai katsottavissa kaupungin striimauksesta (linkki vie suoraan puheenvuoron alkuun).
Käsittelyn alkuun tuli esitys koko talousarvion uudelleen valmisteluun laittamisesta. Meidän vihreiden tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Lautamäki tätä esitystä kannatti. Täysin ymmärrettävästi, koska joutui käyttämään puheenvuoron, että talousarvio ei täytä kuntalain määräyksiä
– emme tällä talousarviolla pysty kattamaan aiempien vuosien alijäämiä. Tähän samaan asiaan on hallituksessa ottanut kantaa meidän Heli Kauppinen ja tästä syystähän me kannatimme energiaratkaisuna Esen vähemmistöosuuden myyntiä edellisessä valtuustossa.
Itse käsittelyn aikana olimme kannattamassa Kokoomuksen esitystä, että Suomenniemen koulu lakkaisi ensi kesänä. Koulu on hyvin pieni, vain 17 oppilasta kuudelle luokalle jaettuna, eikä heille enää voida taata riittävää oppimisympäristöä puhumattakaan samanhenkisistä luokkatovereista. Tämä esitys meni ainakin tässä vaiheessa läpi, ensi joulukuussa pääsemme sitten päättämään virallisesti lakkauttamisen (nyt vain poistimme puolelta vuodelta määrärahan). Käytännössä kai tämä koulun loppua tarkoittaa.
Olimme jälleen lakkauttamassa lentokenttää. Vaikka tähän oli Valtionvarainministeriöstä kuulemma luvattu rahaa, ei kukaan tiennyt mitä rahaa, minkä verran ja voisiko sitä vaikka kohdentaa lopulta
muuallekin kuin tuohon melkoisen tyhjään kenttään. Meidän Veli Liikanen käytti tähän kohtaan aivan erinomaiset puheenvuorot. Tämän hävisimme jälleen selvin numeroin, taloustilanne ei siis kai voi olla
kamalan hankala…
Olimme lisäämässä rahaa avoimeen varhaiskasvatukseen, koska katsoimme, että siitä niin roima suunniteltu leikkaus vaikuttaa sekä perheiden saamaan ennaltaehkäisevään palveluun, mutta saattaa lyödä myös taloudellisesti korville, kun nyt avoimessa varhaiskasvatuksessa olevat perheet vievätkin lapset selvästi kalliimman kokoaikaisen varhaiskasvatuksen piiriin. Tähän saimme aika paljon kannatusta, mutta lopulta hävisimme äänestyksen niukasti äänin 27-23.
Investoinneissa esitimme kaupungintalon digitalisaatioon tarkoitetun rahan takaisin investointilistalle (tämä oli virkamiesesityksessä listoilla). Riski on, että av-laitteet kaatuvat jossain vaiheessa ilman
asianmukaisia päivityksiä ja pääsemme takaisin kättennostoäänestysten maailmaan, mikä ei ole enää tätä päivää. Tätä investointia ei hyväksytty, joten nyt sitten jännitämme laitteiden kestävyyttä.
Investointeihin esitimme lisää kävelyn ja pyöräteiden edistämiseen. Tämä raha oli alun perin luvattu siirtää tältä vuodelta seuraavalle, mutta tätä valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteistä sopimusta ei kunnioitettu valtuustossakaan ja hävisimme äänestyksen kirkkaasti. Tämän jälkeen emme
voi sopia ryhmien kanssa mitään millään muulla tavalla kuin kirjalliset allekirjoitukset ottaen. Harmi.
Myös hallituksen viime hetken investointilistalta vetämä Mikaelin ilmanvaihtolaitteiston uusimisesta sai esityksen ja myös meiltä kannatusta. Asia palautettiin takaisin investointilistalle ja voimme
sitten ensi kesänä kuunnella vaikkapa Mikkelin Musiikkijuhlia paremmassa ilmanlaadussa. Hyvä niin.
Kaikenlaisia muitakin esityksiä tuli, löytyvät parhaiten varmaankin kaupungin kokoustiedotteesta. Tuloveroprosenttiinhan ei tänä vuonna saanut esittää muutoksia, valtio vie veroista osansa hyvinvointialueiden ylläpitoon ja ensi vuonna Mikkelin veroprosentti on 9,36 %. Kiinteistöveroihin ei tänä vuonna myöskään haluttu mitään muutoksia esittää.
Ryhmämme toimi jälleen koko kokouksen linjakkaasti ja ryhdikkäästi. Emme ole aina kaikista asioista ihan samaa mieltä, mutta suunta on kaikilla sama, ja se on meidän sisäisen hyvän yhteistyön lisäksi tärkeintä.