Vihreiden valtuustoryhmä julkaisee blogikirjoitukset Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksista. Nyt kirjoitusvuorossa on Heli Kauppinen.

Kaupunginvaltuuston vuoden 2023 ensimmäinen kokous toi taas muutoksia valtuustoryhmien järjestäytymiseen, eli viime vuonna alkanut liikehdintä jatkuu. Vihreä ryhmä on edelleen alkuperäisessä kokoonpanossaan ja kaikki varsinaiset valtuutetut (Minna Pöntinen, Katriina Janhunen, Veli Liikanen, Jarmo Lautamäki ja minä) olivat mukana hybridikokouksessa.

Kotoutumisohjelman yhteydessä puhutti erityisesti S2-opetus, olihan se juuri valtakunnallisesti uutisaiheena. Muutoksia ohjelmaan ei ehdotettu.

Ristiinan päiväkodin määräraha hyväksyttiin äänestyksettä. Keskustelussa osa halusi että varaudutaan lapsimäärän kasvuun ja osa sen pienenemiseen. Molempien huomiointi lie kaupungin normaalia toimintaa.

Saimaanportin koulun kalustemääräraha 1,7 M€ hyväksyttiin äänin 28-23. Kokoomuksen esitys oli jälleen, että ostetaan vain miljoonalla ja loput liisataan rahoilla, jotka pitää kaivaa kasvatuksesta ja opetuksesta. Tätä kannattivat heidän lisäkseen ps, kd ja sit. Rahan myöntämistä kannatimme me vihreät, sdp, keskusta sekä tuore liike nyt. Ryhmästämme Veli piti tässä pykälässä pari loistavaa puheenvuoroa, joita kompattiin mm. keskustan ja demarien puolelta.

Kalusteista käytiin värikästä keskustelua, jossa mm. haastettiin meitä vihreitä siitä, emmekö kannata kierrätystä. Tietenkin kannatamme järkevää kierrätystä, mutta 1) tässä pykälässä ei ollut kyse siitä; 2) vanhojen kalusteiden merkitys isossa uudessa koulussa on vähäinen; 3) kalusteiden kierrätyksessä on myös riskejä. Kuulimme myös, kuinka perussuomalaisten Sensio ja Karhunen ovat itse kiertäneet parakeissa laskemassa tuoleja ja pulpetteja. Me luotamme mieluummin viranhaltijavalmisteluun. Tässä kohtaa itsekin jo avasin lopulta sanaisen arkkuni mm. siitä, kuinka mielekästä on valtuustotasolla käydä läpi pieniä yksityiskohtia, kun puhutaan miljoonista. Lisäksi toin esille saman, minkä olen sanonut kaupunginhallituksessakin: kasvatus- ja opetuslautakunnan toiminnoista on säästetty jo aivan tarpeeksi ja liikaakin, joten sieltä tätä rahaa ei missään nimessä pidä ottaa. Onneksi näin ei sitten lopulta tapahtunutkaan.

Suomenniemen koulun lakkauttamisesta ei enää äänestetty. Keskusta teki kuitenkin kolmiosaisen toimenpidealoitteen, josta äänestettiin ja sitä ei hyväksytty. Ymmärrän hyvät aikeet, mutta esimerkiksi koulukuljetusten periaatteiden on oltava yhdenvertaiset kaikilla suunnilla, ja tästä Minna ryhmästämme pitikin napakan puheenvuoron.

Uusia aloitteita tuli (muilta puolueilta) paljon – varma vaalien lähestymisen merkki sekin. Aiheita oli lentokentästä liputussääntöön ja kaikkea siltä väliltä. Näitä sitten käsitellään jossain vaiheessa vaalien jälkeen, kunhan viranhaltijat ehtivät asioita selvittää ja valmistella.

Kaupungin kokoustiedote

Youtube-tallenne