Mikkelin vihreä valtuustoryhmän jäsenet raportoivat vuorotellen kaupunginvaltuuston kuulumisia. Tällä kertaa vuorossa on ryhmän puheenjohtaja Minna Pöntinen, joka luo hieman kokousta laajemmankin katsauksen ajankohtaisiin asioihin. 

Kokouksessa tänään ryhmämme edusti kokoonpanolla Minna Pöntinen, Veli Liikanen, Nina Jussi-Pekka, Heli Kauppinen ja Jarmo Lautamäki.

****

Tänä syksynä kaupunginvaltuustossa tulee pyörimään muutama merkittävä asia:

1. Metsäsairilan (eli jätehuoltofirmamme) fuusioselvitys
Fuusioselvitys on lähtenyt liikeelle tulevaisuuden näkymistä. EU:n komissio on antanut Suomelle huomautuksen vuonna 2023, että se ei tule suoriutumaan vuodelle 2025 asetetuista kierrätystavoitteista. Tähän liittyvät mahdolliset sanktiot (tai niiden uhka) saattaa aiheuttaa nopeasti tapahtuvia toimintaympäristön muutoksia, johon isommalla yhtiöllä olisi parempi valmius valmistautua. Jo tällä hetkellä on Mikkelissä jätehuoltoviranomaisen resurssit aika pienet, joka tarkoittaa, että käsittelyajat tuppaavat venymään ja palvelutason hyvänä pitäminen on hankalaa. Kun siis yhdistetään asukkaiden määrän lasku siihen, että jätehuoltoinfraan tulee panostaa enemmän
kierrätysvaatimusten vahvistuessa, on jokseenkin selkeää, että ne vaikuttavat kustannuksiin ja jatkossa osinkoa ei voida Mikkelille järinkään enää jakaa vaarantamatta yhtiön taloutta. Tehtyjen selvitysten jälkeen on Kuopion ja Pieksämäen seudulla toimivaa 30 kunnan omistamaa Jätekukkoa pidetty parhaana vaihtoehtona yhteistyökumppaniksi.

Päätösvaltaa tässä asiassa tullaan menettämään. Kysyin, mihin asioihin se saattaa vaikuttaa, niin ei kovin moneen, mutta esimerkiksi keskitettyjen jätteenkeräyspaikkojen sijaintiin ja tiheyteen tällä saattaa olla merkitystä. Jätekukon alueella on selkeästi alemmat jätemaksut kuin meillä Metsäsairilalaisilla. En kuitenkaan jaksa uskoa,
että meillä sinänsä jätemaksut alenevat, mutta ehkä ne eivät hetkeen nouse niin voimakkaasti. Selvitys etenee nyt työryhmätyönä (valtuusto sai asiasta infon tänään valtuuston kokouksen yhteydessä). Asia pyritään tuomaan päätöksentekoon tämän vuoden loppuun mennessä ja siihen asti mekin ryhmässä tuumimme asian hyviä ja huonoja puolia.

2. Talousarvio

Tänään valtuustossa käsittelimme talouden seurantaa. On selvää, että meillä on edelleen paineita saada tulot ja menot paremmin tasapainoon. ESEn osittaisella myynnillä toki on alijäämämme katettu (ja tulos tulee
olemaan vahvasti ylijäämäinen), mutta on selvää, että meidän tulisi pikkuhiljaa saada kerättävät tulot (verot ja valtionosuudet) ja kaupungin käyttämät menot tasapainoon. Tämä ei ole ihan helppoa, tarvitsemme edelleen sekä toimintojen kriittistä tarkastelua että yhä pontevampia elinvoimatoimia,jotta emme joutuisi myymään omaisuuttamme lisää tulevaisuudessa.

Emme kuitenkaan purematta niele ihan kaikkia säästöesityksisä. Esimerkiksi kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisten avustusten leikkaus siinä suuruudessa, kuin se lautakuntaan tuli ei sopinut meille. Heli on jo kaupunginhallituksessa ilmoittanut, että ns. koulujen tukitoiminnoista (mihin avustajat kuuluu) ei voida leikata, jos emme tiedä, minkälainen on uusi toimintamalli, jossa toteutuisi yhtä hyvä oppilaiden tuki. Lautakuntakäsittelyssä tulikin esitys (jota meidän jäsen Leenakin on ollut pohjustamassa), että puolet leikkauksesta palautetaan takaisin oppilashuoltoon ja tämä esitys voitti riemuksemme äänin 7-4. Mutta vielähän tämä saattaa pariin kertaan muuttua.

Nyt jännitetään sitten valtionosuuksia (johin liittyy epävarmuuksia edelleen) ja maan hallituksen muita säästötoimia: kuntatasolla varmuudella on vaikutuksia esimerkiksi kotouttamisen ja kulttuurin leikkauksista. Joudumme varmasti olemaan todella huolissamme teatterimme ja orkesterimme puolesta.

3. Itäinen koulu
Ryhmämme mielestä taloutta ei pelasta se, että itäiselle alueelle ei rakenneta uutta koulua tai tarvittavia päiväkoteja. Tämänhetkiset rakennukset ovat niin heikossa kunnossa, että niiden remontoiminen alkaa
olla riski ja sen lisäksi se on erittäin kallista. Tähän olemme vaikuttaneet valmisteluvaiheessa vahvasti ja kaupunkikehityslautakunta yksimielisesti päättikin vastoin viranhaltijaesitystä, että vuodelle 2028 laitetaan koululle (ja alueelle) jo oikeaa rakennusrahaa.

Tänään valtuustossa oli joitain henkilövaihdoksia. Alunperin demareista kohun saattelemana Liike Nytiin siirtynyt Satu Taavitsainen on siirtynyt Vasemmistoliittoon ja perustanut pitkästä aikaa Mikkelin valtuustoon ensimmäisen vasemmistoliiton valtuustoryhmän (jossa hän on siis ainoa jäsen). Keskustan Laura Hämäläinen on Brysselin töiden vuoksi eronnut kaupunginvaltuustosta ja valtuuston 1. varapuheenjohtajan paikalta. Tähän tehtävään valittiin kaupunginhallituksesta tästä syystä eronnut Petri Pekonen. Kaupunginhallitukseen keskusta valitsi Risto
Rouhiaisen.

Vaikka äänestyksissä emme aina voita, olemme hyvin usein osanneet vaikuttaa valmisteluvaiheessa muiden ryhmien ajatusmaailmaan. Tärkeimpiä keskusteluja käydäänkin ennen kokouksia ja kokousten väleillä. Tähän työhön tarvitsemme ensikin kaudelle ihmisiä. Lähtekää mukaan tekemään talousviisasta ja samalla inhimillistä vihreää politiikkaa. Tätä ei tarvitse osata – tätä oppii matkan varrella. Ja tämä on meillä ryhmätyötä, ei tarvitse jäädä asioiden kanssa yksin. Jos et millään halua lähteä, muistathan että tarvitsemme vaalien alla myös järjestötyömyyriä, eli tervetuloa rohkeasti yhdistyksen kokouksiin suunnittelemaann vihreää vaalivoittoa!

Raikasta alkusyksyä – nyt kun sellainen nyt vihdoin tuli!

Ystävällisin terveisin
Minna Pöntinen
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja