Aluevaalit 2022

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään sunnuntaina 23.1.2022.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksen myötä Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden lakisääteinen tehtävä on sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestäminen. Aluevaaleissa valitaan päättäjät aluevaltuustoon, joka on hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin.

Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen sote-palveluista ja pelastustoimesta. Kyse on meille kaikille eri tavoin tärkeiden ja läheisten palvelujen uudelleen järjestämisestä. Aluevaltuutetut voivat paikallisesti vaikuttaa esimerkiksi sote-palveluiden yhdenvertaisuuteen, vanhustenhoitoon, mielenterveyspalveluiden saatavuuteen ja laadukkaisiin vammaispalveluihin. 

Aluevaltuusto päättää hyvinvointialuestrategiasta, jossa valtuusto linjaa hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteet. Lisäksi aluevaltuusto päättää mm. hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle, äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Etelä-Savon alueen valtuustoon valitaan 59 valtuutettua.

Ennakkoäänestysaika on 12.–18.1., ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1. 2022.

Muista vaikuttaa ja äänestää näissäkin todella tärkeissä vaaleissa!

Katso alueen ehdokkaat täältä!

Katso Etelä-Savon vihreä Aluevaaliohjelma