Tänään kaupunginvaltuustossa tarkastuslautakunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Veli Liikanen ja seudullisen ympäristölautakunnan jäseneksi Raimo Lilja. Onnittelut! Jarmo Lautamäki ei voi enää toimia näissä tehtävissä, koska työskentelee seudullisissa ympäristöpalveluissa. Iso kiitos Jampalle tehtävien tähänastisesta hoidosta!

Seudullisen työllisyysalueen perustamisen myötä tarvitaan myös seudullinen työllisyyslautakunta. Tähän vihreiden edustajaksi Mikkelistä valittiin Nina Jussi-Pekka. Onnea! Lautakunnan puheenjohtajaksi valittiin keskustan Markku Kakriainen.

Henkilövalintojen lisäksi käsittelimme aurinkoenergiavoimaloiden tontinluovutusperiaatteita ja -hinnastoa sekä Esen vähemmistöosuuden myynnistä saatavien tuloutusten aiheuttamia muutoskirjauksia talousarvioon. Mobiililaitteiden käyttöön koulussa liittyvään valtuustoaloitteeseen Mikkelin nuorisovaltuusto oli kirjoittanut hyvän lausunnon, jossa korostettiin koulunuorisotyöntekijöiden merkitystä oppilaiden aktivoinnissa tekemään välituntisin muuta kuin olemaan puhelimella. Vihreät on puhunut vahvasti näiden ammattilaisten puolesta, ja nyt, kun heitä kouluissa on, alkaa työn tärkeys näkyä. Aloitevastaukseen kokoomus jätti vielä toimenpidealoitteen, että kaupunginhallituksen tulee ryhtyä toimenpiteisiin, joilla turvataan kaikille Mikkelin peruskoululaisille mobiililaitteiden aiheuttamista häiriöistä vapaat oppitunnit. Nähtäväksi jää, mitä tämä nyt sitten tarkoittaa kaupunginhallitukselle.

Ennen valtuuston kokousta valtuutetuilla oli vapaamuotoisia ryhmäkeskusteluita Mikkelin nuorisovaltuuston jäsenten kanssa ja myös näissä tuli esille koulunuorisotyön merkitys – nuorisotyöntekijät ovat niitä, joille nuorten on helpointa kertoa, jos on vaikka huolta kavereiden päihteiden käytöstä. Päihdetilanne nuorten mielestä on Mikkelissä huolestuttava, ja erityisesti vapettaminen aloitetaan usein hyvin nuorena. Muuten nuoret olivat melkoisen tyytyväisiä Mikkeliin ja elämään täällä sekä omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa. Keskustelut olivat mukavia ja hyödyllisiä, ja niitä olisi kiva jatkaa myöhemminkin. Kiitos nuorisovaltuustolle!

Jätimme tänään kokouksessa toisen asteen opintojen maksuttomuutta koskevan valtuustoaloitteen. Aihe on selvästi tärkeä, koska myös SDP ja Liike Nyt jättivät samantyyppisen aloitteen, hieman eri yksityiskohdin. Aloitteen kokonaisuudessaan voi lukea täältä https://misevi.fi/2024/04/22/valtuustoaloite-toisen-asteen-opintojen-maksuttomuus-mikkelissa/ ja se löytyy myös somekanavistamme (IG ja Fb), jos sitä haluaa kommentoida tai jakaa. 

Blogin kirjaili tällä kertaa valtuustoryhmästä Heli Kauppinen